Bæverskulpturen er en gave til prinsgemalen. Han fik den lille figur (ca. 0,75 m x 0,25 m og ca 0,45 m høj. Vægt ca. 75 kg) overrakt under et besøg i Lemvig i 2009 i sin egenskab af protektor for Verdens Naturfond. Dette protektorat inspirerede Lemvig kommune til at bede billedhugger Erik Smed fra den lille vestjyske landsby, Ferring, om at lave en bæverskulptur. Figuren er udhugget i granit fra Halmstad i Sverige og er valgt på grund af granittens glød, farve og struktur.
Smeden, der blev billedhugger
Erik Smed er vokset op på den vestjyske hede og arbejdede som smed indtil midten af firserne. Nu arbejder han udelukkende som billedhugger med granit som det foretrukne materiale. Han samarbejder med en lang række forskellige kunstnere, holder et dusin separatudstillinger om året og har udstillet i ind- og udland. Han har tidligere udført skulpturer i træ, fedtsten og jern.
Bæverne i Klosterheden Plantage
Det er ikke et tilfælde, at Lemvig kommune valgte en bæverskulptur som gave. I 1999 blev der udsat 18 bævere i Klosterheden Plantage, der ligger i kommunen. Med et samlet areal på ca. 6.400 ha. udgør plantagen et af de største skovområder i Danmark. Bæverne kom fra Elben i Tyskland, da dyr herfra er tættest beslægtet med de bævere, der engang var i Danmark. De i alt 6 familier blev udsat ved Flynder å som det eneste sted i Danmark. Projektet har været en succes, og ved den sidste bævertælling er bestanden oppe på 59 dyr.
Erik Smed afbilleder bæveren i en typisk position, når den arbejder og spiser. Bæveren har fået en optimal placering på den diminutive ø sammen med Lavarennes figur, Grand Passeur, og Poul Isbaks Tête-a-tête. Bæveren er skumrings- og nataktiv og derfor svær at få øje på, men dyrene efterlader mange synlige spor omkring bæverboet. Her ligger afbarkede grene i små bunker tæt på vandkanten eller i vandet, og der er masser af karakteristiske gnav på buske, træer og træstubbe. Skov- og Naturstyrelsen har oplysninger om ture på Klosterheden og om dyr man kan se, bla. bæverne i plantagen.